Pielaveden apteekin historiaa

Historia

Pielavedelle perustettu ensimmäinen apteekki on 23. laillistettu apteekki Suomessa. Jo ennen varsinaista apteekkia seudulla toimi eräänlaisia lääkevarastoja eli sivuapteekkeja.

Ensimmäisen apteekkiluvan sai August Lignell 9.8.1877, mutta hän ei kuitenkaan avannut apteekkia. Seuraavana luvan sai Henrik Pulliainen 7.8.1882, hän piti apteekkia Kirkkosaaressa pienessä torpassa, jossa oli tupa ja kamari. Pulliainen kuoli vuonna 1889, mitä ennen hän siirsi apteekin kirkonkylään Harjun taloon. Siinä apteekki toimi vuoteen 1962 saakka, jolloin se muutti Liiketalon tiloihin. Liiketalossa apteekki toimi vuoteen 2011 saakka. Uno Haglundin aikana vuonna 1897 avattiin Keiteleelle Pielaveden apteekin haara-apteekki, joka itsenäistyi Keiteleen apteekiksi vuonna 1926.

Alkuaikojen apteekkarit vaikuttivat pitäjässä monin tavoin, mm. olivat perustamassa maamiesseuraa, puhelinyhtiötä, vapaapalokuntaa sekä vapaapalokunnan taloa Suojalaa. Olipa apteekkari Haglundilla myös virvoitusjuomatehdas.

Vuonna 1941 sai talvisodan vuoksi Sotkamosta siirtynyt Jost Jörgensen apteekkioikeudet. Hän oli mukana perustamassa yhteiskoulua ja toimi kunnallisissa luottamustehtävissä. Seuraavan apteekkarin Harry Holmströmin aikana apteekki muutti edelliselle paikalle Liiketaloon.

Yhteensä apteekissa on toiminut 14 apteekkaria, heistä pisimmän aikaa ehti toimia Juha Pajarinen, 22 vuotta. Nykyinen apteekkari Tiina Ikäheimo otti apteekin vastaan tammikuussa 2019. Apteekki muutti nykyisiin tiloihinsa marraskuussa 2011.