Kuiva iho

Iho kiristää, kutisee ja jopa hilseilee. Kuulostaako tutulta? Jos vastaus oli kyllä, tiedät miltä miten epämiellyttävältä kuiva iho tuntuu. Ihon kuivuus johtuu kosteuden puutteesta ihossa. Kuiva iho tuntuu usein myös karhealta ja voi hilseillä. Iho saattaa näyttää myös väsähtäneeltä ja ihon heleys on tiessään.

Iho on elimistömme suurin elin ja sen hyvinvointi vaikuttaakin koko elimistöön sekä elämänlaatuun. Ethän siis laiminlyö ihosi terveyttä.

Syyt ihon kuivumiseen:

Kuiva iho on yleisesti monen tekijän summa. Tekijät voivat olla sisäisiä tai ulkoisia. Ulkoisia tekijöitä on esimerkiksi liiallinen UV-säteily, lämpötila, ihonhoito, elintavat sekä meille niin elintärkeän veden puutos. Sisäisiä tekijöitä on esimerkiksi luonnollinen ikääntyminen, psyklogiset tekijät tai hormonimuutokset. 

Luonnollinen ikääntyminen koskettaa meitä kaikkia ja usein iän myötä ihon kyky sitoa kosteutta hekkenee. Hormonivaikutukset näkyvät usein murrosiän tai raskauden aikana. Psykologiset tekijät, kuten henkinen pahoinvointi tekee usein ihosta samean ja kuivan. Tästä on hyvä keskustella oman lääkärin tai apteekin osaavan henkilökunnan kanssa.

 

Kuivan ihon hoito:

Alttius kuivaa ihoon on usein perinnöllinen, mutta sen harmillisista vaikutuksista ei tarvitse kärsiä. Ongelmat on mahdollista saada pysyvästi kuriin, kun syyt saadaan tietoon.

Elintapojen muuttaminen ja ihonhoitorutiinit ovat ensisijaiset keinot kuivan ihon päihittämiseen. Elintapojen muutoksista tupakoinnin lopettaminen, riittävä vedenjuonti ja UV-säteiltä suojautuminen ovat tärkeimpiä ihon kannalta.

Tupakoinnin lopettamiseen apua täältä

Auringon vaikutukselta ihoon voit suojautua helposti pukeutumalla peittävästi ja pysymällä varjossa, mutta jos haluat nauttia auringon syleilystä ihollasi, voit käyttää + 50 UVA/UVB suojan omaavia aurinkovoiteita.

Kuivan ihon pesu:

Kuten edellä todettua iho on elimistömme suurin elin ja sen hyvinvointia ei tulisi laiminlyödä. Kuten hampaidenpesun, tulisi ihonpesun olla osa jokapäiväistä elämäämme. Joskus saattaa tuntua, että ihon peseminen kuivattaa ihoa entisestään, mutta sitä ei tulisi kuitenkaan jättää väliin, sillä lika ja hiki lisäävät ihon infektioriskiä. Kuivan ihon pesuun on hyvä käyttää helliä, kosteuttavia ja hoitavia pesuaineita, jotka jättävät ihon pehmeäksi ja kosteutetun tuntuiseksi. Näitä pesuaineita on useita ja löydät omasi verkkoapteekin valikoimasta. Ihon ollessa hyvin kuiva, voi ihoa pestä jopa perusvoiteilla, kuten Aqualan L:llä

Kuivan ihon kosteutus:

Kuivan ihon hoidon toinen tukipilari on riittävä ihon kosteutus. Vartalon iho vaatii ja kestää yleisesti kosteuttavamman voiteen, kuin kasvot. Kasvojen kosteutukseen kannattaa käyttää ihohuokosia tukkimattomia tuotteita, eli antikomedogeenisia tuotteita. Näitä löytyy useilta valmistajilta ja oma suosikki löytyykin usein kokeilemalla.

Keväällä ja kesällä on suurta plussaa, jos kasvovoide sisältää aurinkosuojan jo valmiiksi, jolloin voiteita ei tarvi levitellä toistensa päälle.

Vartalon ihon kosteutukseen soveltuvat hyvin perusvoiteet. Perusvoiteita löytyy meidän jokaisen ihotyypille, niin rasvaiselle, normaalille kun kuivallekkin iholle. Perusvoiteen valinnassa Pielaveden apteekin henkilökunta auttaa mielellään. Kuivan ihon hoitoon soveltuu hyvin runsaasti kosteutta sitovat voiteet. Kosteuttasitovia ainesosia kutsutaan humektanteiksi ja niitä ovat esimerkiksi karbamidi tai glyseroli. 

Lisäksi kuivan ihon hoitoon käytetään rasvaisia voiteita. On kuitenkin hyvä muistaa, että ihon olelssa herkkä epäpuhtauksille, ei rasvaisia voiteita kannata käyttää kasvojen alueella. Tällöin paremmin toimii muita humektantteja eli kosteuttavia ainesosia sisältävät voiteet. Kasvoille voiteita levitettäessä on muutenkin hyvä varmistua, että voide on antikomadogeeninen.

Edellämainittujen keinojen lisäksi kuivaa ihoa voidaan kosteuttaa seerumeilla, kasvovesillä sekä kuoria hellävaraisilla kuorintatuotteilla.

Kuivan ihon kuorinta on tärkeää, sillä siihen kertyy helposti kuivaa ihosolukkoa, joka täytyy poistaa hellävaraisesti. Hellävaraisesti kuorivia tuotteita löydät verkkoapteekistamme.

Seerumien tehtävä on hoitaa ihoa mahdollisimman tehokkaasti apuaineiden avulla. Seerumit imeytyvät usein voiteita paremmin ihoon.

Kasvovesien tehtävä on puhdistaa ihoa sekä tasapainottaa ihon ph:ta. Lisäksi se kosteuttaa, heleyttää ja edistää muiden hoitotuotteiden imeytymistä.

 Ota meihin yhteyttä, autamme mielellämme valitsemaan sinulle sopivat tuotteet.