Turvotus & närästys

Tuliko syötyä tuhdisti ja vatsa turvottaa? Vatsan turvotus on yleinen vaiva, joka johtuu suoliston mikrobien tuottamista kaasuista. Lievä vatsan turvotus on yleensä vaaraton, mutta kiusallinen ongelma, joka menee itsekseen ohi. Turvotusta ja suoliston toimintaa voi helpottaa liikunnalla ja terveellisellä, säännöllisellä ruokavaliolla. Joskus turvotus voi johtua myös ruuansulatusentsyymien vajavaisuudesta, esimerkki tällaisestä on esimerkiksi laktoosi-intoleranssi. 

Jos turvotus on hetkellistä tai lievää, voi avuksi kokeilla esimerkiksi apteekista saatavia piparminttukapseleita, jotka tukevat normaalia suolen toimintaa ja ruoansulatusta. Mikäli oireet ovat kuitenkin toistuvia, vaikeita, tai siihen liittyy muitakin oireita, tulee ensin keskustella aina lääkärin tai apteekkihenkilöstön kanssa. Turvotuksen oireet on myös hyvä erottaa polttavasta tunteesta vatsassa tai ruokatorvessa, jolloin kyse saattaa olla ennemmin närästyksestä.

Mahalaukku erittää toimiakseen happamaa mahanestettä. Närästys johtuu tämän happaman mahansisällön noususta ruokatorveen ja jopa kurkkuun asti. Rasvainen, mausteinen ruoka, alkoholi, tupakointi tai epäsäännöllinen ruokailu voivat pahentaa närästyksen oireita. Närästys voi olla nopeasti ohimenevää, mutta jos oireet alkavat olla säännöllisiä, toistuvia tai vaikeita voi olla hyvä kiinnittää asiaan tarkempaa huomiota.

On hyvä miettiä, mitkä elämäntavat aiheuttavat närästystä. Kuten turvotuksenkin tapauksessa päivittäisillä rutiineilla on kaikista suurin merkitys. Raskas ruokailu ja ruokalevon tuoma makuuasento ruokailun jälkeen ovat omiaan nostamaan mahahappoa vatsalaukusta. Monesti loma-aikana tai vapaalla tulee usein syötyä raskaammin ja epäterveellisemmin.

Mikäli oireet ovat lieviä tai lyhytkestoisia, löytyy apteekista apua närästyksen hoitoon. Ilman reseptiä saatavia lääkevalmisteita ovat esimerkiksi niin kutsutut antasidit, jotka neutraloivat nopeasti mahahappoja vatsalaukussa. Ne tehoavat yleensä nopeasti ja ovat hyvä apu satunnaisiin närästyskohtauksiin. Saatavilla on myös niin kutsuttuja protonipumpun salpaajia, jotka estävät liiallisen mahahapon tuotantoa vatsalaukussa. Kun mahahappoa on vähemmän, sitä ei pääse yhtä helposti nousemaan ruokatorveen ja närästysoireet helpottavat. Keskustele kuitenkin aina ensin lääkärin tai apteekkihenkilöstön kanssa ennen lääkkeiden käyttöä, sillä niillä saattaa olla haittavaikutuksia ja ne eivät sovellu yhtä aikaa kaikkien muiden lääkevalmisteiden kanssa. Esimerkiksi antasideja ja happosalpaajia ei tule käyttää yhdessä mainittujen piparminttukapselien kanssa, joten on tärkeää tunnistaa mistä vaivasta on oikeasti kyse.